Pasen in Spanje

Pasen in Spanje

In België is de week voor Pasen, de Goede Week, een week als een ander. Buiten een paar paaseieren en enkele familiebezoekjes worden bij ons niet echt nog veel woorden vuil gemaakt. Is me dat wel even anders in het zuiden van Spanje.

La Semana Santa

Want la Semana Santa, de heilige week voor Pasen, is een begrip in steden als Lorca, Malaga en Cartagena. Het is echt iets wat je met je eigen ogen moet gezien hebben. Vooral de indrukwekkende processies trekken er ieder jaar duizenden bezoekers. Typisch zijn de ‘boetedoeners’ met hun puntige maskers, die zich soms letterlijk pijnigen om zich te ontdoen van hun zonden.

Stoet van broederschappen

Naast de ‘boetedoeners’ trekken ook de typische lokale broederschappen voorbij. Het zijn mensen uit dezelfde wijken, of met hetzelfde beroep, zoals vissers, of schrijnwerkers. Ze dragen grote beelden op vergulde tafels mee, paso’s, die elk een tafereel uit de kruisweg uitbeelden. Andere broederschappen hijsen dan weer een gouden troon op hun schouders waarvan de zwaarste – eentje in Malaga – vier ton weegt. Geen wonder dat er tweehonderd (!!) mannen moet helpen dragen.

De paarden van Lorca

In Lorca gaat het er nog straffer aan toe. Daar passeren zowat alle belangrijke scènes uit het Oude Testament de revue, met zelfs demonstraties met paarden en koetsen. Veel spektakel, tonnen wierook, melancholische muziek en vergeven zonden. Uw paasvakantie is bij deze gevuld.