Gedaan met de siësta?

Gedaan met de siësta?

Spanje, het land van sangria, tapas, palmbomen en … dat lekkere, zwoele avondzonnetje. Tafelen tot twaalf uur s’ avonds, een zaligheid die we onlosmakelijk linken aan de Spaanse Costa. Maar ook eentje die binnenkort verleden tijd is?

Midden-Europese tijdzone

Geen paniek, het zal ook de komende jaren lekker exotisch blijven in Spanje en je zal ook het tafelen niet moeten laten. Het is enkel de klok waar ze een draai aan willen geven. Letterlijk. Spanje zit op dit moment in de Midden-Europese tijdzone net als Brussel, Parijs en Berlijn. Maar kijken we op de landkaart, dan zien we dat Spanje met voorsprong het meest Westerse land van de tijdzone is. Daardoor blijft het er ‘s avonds langer licht dan bijvoorbeeld in Italië.

De Spaanse overheid denkt er nu aan om de klok gelijk te stellen met die van Londen. Dus één uur vroeger dan bij ons. Als je op de kaart kijkt, is het misschien ook wel logisch. En eigenlijk ook een beetje zoals het vroeger was. Het was de Spaanse dictator Franco die in de eerste helft van de twintigste eeuw liever in dezelfde tijdzone zat als Hitler en Mussolini. Een duistere erfenis waar ze in Spanje nu vanaf willen.

Boost voor de economie

De ingreep moet productiviteit ook doen stijgen en de economie een boost geven. Voor dezelfde reden is er ook al lang sprake dat de siësta eraan moet geloven. Meestal werken Spanjaarden van ‘s morgen vroeg tot ‘s avonds laat, onderbroken door de siësta die in de zomer soms wel drie uur duurt. Een ramp voor de productiviteit en slecht voor het evenwicht tussen familie en werk.

Geen plannen voor België

Eigenlijk moeten we bij ons het Spaanse voorbeeld volgen, want ook België en Nederland behoren geografisch gezien bij de West-Europese tijdzone, zeg maar London Time. Maar voorlopig zijn er bij ons geen plannen om aan de klok te “prutsen”. We zullen wel zien. En blijf ondertussen vooral nog genieten van de Siësta wanneer je in Spanje bent.