Nieuwbouw in Spanje duurder?

Nieuwbouw in Spanje duurder?

Op dit moment heeft Spanje één van de laagste BTW-tarieven in Europa voor nieuwbouw, namelijk 10 procent. Maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen. Aangezien nieuwe bezuinigingen geen optie zijn voor de huidige regering, zal het naar alle waarschijnlijkheid via belastingen de begroting aanvullen. Met een verhoging van de BTW op nieuwbouw zullen vooral de kopers van een buitenverblijf getroffen worden.

Spaans buitenverblijf steeds populairder bij Nederlanders

In tegenstelling tot de Russen en de Britten, heeft opnieuw een recordaantal Nederlanders het afgelopen jaar geïnvesteerd in een buitenverblijf onder de Spaanse zon. Het percentage dat investeerde in Spaans vastgoed, groeide ten opzichte van 2015 met maar liefst 28 procent!

In totaal kregen 1307 casa’s een Nederlandse eigenaar. Een verhoging zou dus slecht nieuws betekenen voor het groeiende aantal Nederlandse kopers van Spaans buitenverblijven.

Vermogensbelasting

De forse groei van Spaanse buitenverblijven bij Nederlanders werd onder meer gestuwd door de hogere vermogensbelasting die vanaf dit jaar geldt in Nederland. Door het kopen van een buitenverblijf ontsnap je aan deze jaarlijkse heffing. Je betaalt namelijk geen belasting op je buitenverblijf in Nederland, maar in het land waar de woning staat. Spanje blijkt daarbij in trek.

Overwaarde

De afgelopen tijd merkt Azull dat veel Nederlanders verwachten dat ze met de overwaarde van hun eerste woning bij Spaanse banken terecht kunnen om hun buitenverblijf in de Spaanse zon te financieren. Echter kunnen ze hiermee alleen bij Nederlandse banken terecht. Spaanse banken kijken niet op dezelfde manier naar vermogens zoals Nederlandse banken.

Voor wie een tweede huis in Spanje wil kopen, is het vooral belangrijk om een significant deel van de aankoopsom direct te kunnen voldoen.

Mogelijke gevolgen van BTW op nieuwbouw

Spaans vastgoed is de laatste jaren beduidend goedkoper gebleken dan Frans vastgoed (verschil van -15% gemiddeld). Neem daarbij dat de Franse woningmarkt nog steeds in een crisis verkeert. Redenen genoeg om dus niet te investeren in een buitenverblijf in Frankrijk.

Echter staan er nu dus ook fiscale veranderingen in Spanje te gebeuren.

De BTW op nieuwbouw zal geen 21% bedragen, maar een stijging van 2 tot 4% behoort zeker tot de mogelijkheden. Daarboven situeert zich ook nog het probleem dat de BTW op nieuwbouw pas betaald zou moeten worden als de bouw voltooid is. Mensen die nu nog een buitenverblijf in aanbouw hebben, kunnen dus best zo snel mogelijk handelen. Van zodra deze regelgeving van kracht gaat, zal de BTW op nieuwbouw ook gelden voor de huizen die nog niet af zijn.

Gevolgen Brexit

Dat er opnieuw een recordaantal Nederlanders in Spaans vastgoed hebben geïnvesteerd, staat in schril contrast met de dalende verkoopcijfers onder Russen en Britten – traditioneel de koplopers als het gaat om buitenlanders met een verblijf in Spanje. Hiermee worden de gevolgen van de Brexit langzaam zichtbaar.

Waar het aandeel van Britten in de verkopen aan buitenlanders over heel 2015 nog bijna 24% was, was dat percentage in het laatste kwartaal van 201§ al gedaald naar 16,4%. Ook het aantal aankopen door Russen is sterk afgenomen.