Extra kosten bij aankoop?

Extra kosten bij aankoop?

Eén van de vragen die regelmatig terugkomt, heeft betrekking op de extra kosten bij de aankoop van een vakantiewoning. En ja, uiteraard mag je die niet over het hoofd zien. Alleen vallen ze in Spanje, net als de aankoopprijs trouwens, echt wel mee als je vergelijkt met België.

De kosten op een rij

Wat is het totale kostenplaatje voor de aankoop van een tweede verblijf in Spanje? Hierop een helder antwoord geven is niet gemakkelijk. Want nog meer dan in België is Spanje een administratief kluwen, opgedeeld in gemeenschappen en provincies. Administratieve vereenvoudiging heeft zijn weg nog niet gevonden tot aan de mediterraanse Costa, zoveel is duidelijk.

Neem nu de registratiekosten, die zijn in de verschillende regio’s anders. De tarieven variëren tussen de zeven en elf procent. Aan de kust is Murcia de goedkoopste regio met acht procent. In de Costa Blanca betaal je tien procent. En in de Costa del Sol is het percentage afhankelijk van de woningprijs.

De registratierechten kunnen er zelfs oplopen tot elf procent. Koop je nieuwbouw, dan betaal je overal in Spanje gewoon tien procent BTW.

Een advocaat inschakelen

Daarnaast moet je voor een advocaat ongeveer de kostprijs van één procent van je aankoopprijs rekenen. En wees gerust, in Spanje neem je bij een aankoop echt wel beter een advocaat onder de arm. Dit omdat de notaris zich er, in tegenstelling tot in België, enkel bezighoudt met het registreren van de aankoop. Die notaris, plus nog een reeks taksen en zegelrechten, zal je ook nog een extra drie procent van de aankoopprijs kosten.

Het totaalplaatje

En dus moet je in totaliteit rekenen op twaalf tot veertien procent extra kosten, naargelang de regio. Dat komt gemiddeld neer op een bijkomende kost van 20.000 tot 30.000 euro. In België ligt dat vaak toch nog een stukje hoger. Zeker als je weet dat ook de woningprijzen er nog altijd een pak hoger liggen.