6 januari, een hoogdag in Spanje

6 januari, een hoogdag in Spanje

Wat Sinterklaas voor heel wat Belgische kinderen is, is Drie Koningen voor de kids in Spanje. Zes januari is dan ook een hoogdag in Spanje.

U kent ze nog wel, Melchior, Caspar en Balthasar. In Spanje spreken ze kortweg van de “tres Reyes Magos”. Elk jaar opnieuw komen ze op 5 januari per boot aan in Spanje. Enorme praalwagens en kamelen rijden dan o.a. door de hoofdstraten van Madrid en leggen het verkeer compleet stil.

Net als Sinterklaas bij ons

Enkele dagen voor de grote dag rollen de kinderen hun brief al netjes op, doen er een mooie strik rond en leggen hem ‘s avonds op de tafel, samen met een kop koffie, gebakjes en … suikerklontjes voor de kamelen. Op 6 januari is het dan zover en brengen de Drie Koningen cadeautjes langs alle huizen.

Mochten er stoute kindjes bij zijn, dan krijgen ze carbón dulce, een zakje zoete houtskool. Maar net zoals bij ons komt dat gelukkig maar weinig voor!