Een NIE-nummer, wat is dat?

Een NIE-nummer, wat is dat?

Nog nooit gehoord van het NIE-nummer of het Número de Identificación de Extranjero? Dat zal dan vlug veranderen als je straks een tweede verblijf in Spanje koopt. Dan kun je er namelijk niet omheen. Het NIE-nummer is een aanvullend nummer op je eigen identiteitskaart, waarmee je als buitenlander al je administratieve zaken in Spanje kan regelen. Ingewikkeld? Toch niet. Hieronder leggen we het graag even uit.

Verplicht en zelf aan te vragen

Het NIE-nummer is een uniek, persoonlijk nummer dat wordt opgeslagen in het Spaans register van buitenlanders en dat je als buitenlander zelf moet aanvragen wanneer je drie maanden of langer in Spanje verblijft. Trek je de hele zomer richting Spanje? Ontvlucht je de koude tijdens de wintermaanden? Of ga je er een tijdje studeren? Dan moet je dus zien dat je over zo’n NIE-nummer beschikt.

Je hebt je NIE-nummer voor ontelbaar veel zaken nodig. Voor de aankoop van vastgoed, bijvoorbeeld, maar evenzeer wanneer je je in de lokale sportvereniging wil inschrijven of als je een bankrekening wil openen. Zelfs wanneer je een auto, laptop of gsm wil kopen zal je dit nummer moeten laten zien! Met andere woorden: je kunt niet zonder een NIE-nummer als je langere tijd in Spanje verblijft.

Een NIE-nummer aanvragen

Voor de aanvraag van een nummer kan je gewoon terecht in eigen land bij het Spaanse consulaat of bij de Spaanse ambassade in Brussel. Verkies je toch om het in Spanje aan te vragen, dan moet je je spontaan aanmelden bij een kantoor van de nationale politie of bij de dienst vreemdelingenzaken van de provincie waar je verblijft. Na twee weken heb je dan je nummer. En ja, als je straks een tweede verblijf via een advocaat koopt, zal hij de aanvraag automatisch voor jou regelen.

Opgelet!

Je NIE-nummer blijft voor altijd jouw individueel nummer. Het document zelf is echter maar drie maanden geldig. Als je bijvoorbeeld een aankoop wil doen, mag het certificaat niet ouder dan drie maanden zijn.