Is het in Spanje goedkoop wonen?

Is het in Spanje goedkoop wonen?

Wonen in Spanje: het klinkt niet alleen leuk — het is het ook. Maar hoeveel kost het leven daar precies? Wel, eten, drinken en kledij zijn er behoorlijk goedkoop in vergelijking met ons Belgenland, maar er is nog meer natuurlijk. Zoals bijvoorbeeld de factuur voor elektriciteit, gas en water. Die ligt er ongeveer even hoog als in België. Al geven we toe dat er verschillen zijn.

Energiekosten in Spanje

Het verschil in energiekosten met België is er eerder klein. De winters zijn er natuurlijk wel minder koud, waardoor je op verwarmingskosten bespaart. Maar de medaille heeft ook een keerzijde: de zomers zijn op hun beurt vaak zo warm dat de airco er op volle toeren draait.

Anders gezegd: wat je in de winter uitspaart, komt er in de zomer weer bij. Op het eerste gezicht zijn de energiekosten in Spanje dus niet lager dan in België.

Spanjaarden verbruiken minder energie

Dat de energiefacturen gelijkaardig zijn in vergelijking met België, geldt alleszins voor de doorsnee Belg die in Spanje verblijft. Voor de Spanjaarden zelf ligt de energiefactuur meestal iets lager. Dat komt simpelweg omdat ze minder energie verbruiken dan wij Belgen. In de winter zetten ze de verwarming net iets minder vaak op, terwijl ze in de zomer dan weer minder afhankelijk zijn van de airco.

Het verschil: de ventilator

Maar … Wist je dat met een ventilator aan het plafond ook al flink kan besparen? Je kan er je leefruimte gevoelsmatig zo’n 5 graden mee laten afkoelen. En bovendien is het nog gezonder ook. By the way, voor wie liever geen klassieke ventilatoren in z’n interieur heeft hangen… Er bestaan ook mooie exemplaren! Wie het niet gelooft, kom gerust eens kijken bij ons thuis!