Je vakantiewoning verhuren

Je vakantiewoning verhuren

Je vakantiewoning verhuren: vijf gouden regels

Een vakantiewoning of -appartement aan de Spaanse Costa koop je om twee redenen: om wanneer je maar wil in het zonnetje gaan liggen én als een appeltje voor de dorst. Niet alleen door het later te verkopen, maar ook door het te verhuren. Als je dat doet, hou dan wel deze vijf basisregels in je achterhoofd. Dan wordt je vakantiewoning verhuren een succesverhaal!

  1. ‘Kijk over het muurtje bij de buren’

Uiteraard is de ligging van je appartement belangrijk. Lig je dicht bij een luchthaven, heb je zicht op strand en zee, of zit je ergens ‘op den buiten’ in Andalusië? Als je van plan bent om je vakantiewoning te verhuren, spelen deze factoren allemaal een rol bij de prijsbepaling. Een goede tip is om even rond te horen bij de buren. Dan weet je meteen wat de gangbare prijzen zijn in de omgeving van je vakantiewoning.

  1. ‘Zwoele zomer of barre herfst, een wereld van verschil’

In warme en toeristische landen zijn er steevast prijsverschillen voor de hoog- en laagseizoenen. Zeker als je op een echt toplocatie, vlakbij een mondain strand, zit bijvoorbeeld. Het verschil tussen hoog- en laagseizoen kan in Spanje gemakkelijk oplopen tot zo’n 30 à 35 procent. Maakt het voor jezelf dus niet zoveel uit wanneer je naar de Spaanse zon trekt, dan doe je dit zelf het beste in het laagseizoen, zodat je in de zomer en de winter meer huur kan innen voor je vakantiewoning.

  1. ‘Zet alles op papier’

Je vakantiewoning verhuren? Vermijd dat je voor verrassingen en discussies komt te staan en zet alles duidelijk op papier. Beschrijf duidelijk wat de verantwoordelijkheden van de huurder zijn en lijst de huisregels op. Wat ook erg belangrijk kan zijn, is een lijst waarin staat wat er allemaal in het appartement aanwezig is. Overloop die even vooraf en laat het document door de huurder ondertekenen.

  1. ‘Schakel ter plaatse Spaanse hulp in’

Het zwembad onderhouden, het appartement kuisen, de lakens wassen: dat kan je natuurlijk niet elke week zelf gaan doen. In Spanje zelf zijn er genoeg bedrijfjes die in jouw plaats de gasten ontvangen en het appartementen onderhouden voor een beperkte bijdrage. Uiteraard staat er een prijs tegenover, maar je krijgt het dubbel en dik terug. Je huurders zijn tevreden en je Spaanse ‘partner’ kan je aardig op weg helpen als je vragen hebt over de Spaanse huurwetgeving, want daar moet je uiteraard ook rekening mee houden.

  1. ‘Schat je rendement realistisch in’

Het internet staat er vol van: de broodjeaapverhalen die je gigantische winsten beloven als je je vakantiewoning verhuurt. De waarheid is dat zowat iedereen te optimistisch is over de mogelijke opbrengst. Vergeet niet dat jij degene bent die reparaties moet betalen, die voor de opkuis moet zorgen en die belastingen betaalt. Hou je dat allemaal in je achterhoofd, pas dan kan je realistisch inschatten hoeveel geld de verhuur van je vakantiewoning in het laatje brengt.