Zorgeloos verhuizen naar Spanje?

Zorgeloos verhuizen naar Spanje?

Zorgeloos verhuizen naar Spanje?

Je hart en je gedachten mogen dan al een paar weken in Spanje ronddwalen, je inboedel staat gewoon nog netjes in je appartement of huis in België. Het is maar één van de grote zorgen voor je verhuis naar Spanje, vooraleer je zorgeloos verder kan. Met deze zaken moet je rekening houden om zonder zorgen je Spaanse casa te betrekken.

Je inboedel verhuizen naar Spanje

Onze eerste tip: probeer niet het onmogelijke te doen met je monovolumewagen of met een aanhangwagen. Als je veel te verhuizen hebt, kan een goede internationale verhuisfirma je niet alleen geld maar ook tijd en zorgen besparen. Verhuizen naar het buitenland is lang niet hetzelfde als verhuizen binnen de eigen landsgrenzen. Elke firma heeft zo z’n specialiteit. Te land, ter zee en in de lucht, naargelang je nieuwe thuis werken ze voor jou de ideale formule uit. Zo wordt je inboedel verhuizen naar Spanje een eitje!

Artsen en ziekenhuizen in de buurt

Eens je inboedel in Spanje is, is het natuurlijk nog niet gedaan. Ga zo snel mogelijk op zoek naar een goede arts of een ziekenhuis in je buurt. We wensen het niemand toe, maar als er iets gebeurt, wil je ook in je nieuwe land onmiddellijk weten waar je heen moet of wie je moet contacteren.

Je moet je trouwens ook onmiddellijk inschrijven bij een ziekenfonds. Opgelet: Er gelden andere regels over wat er allemaal terugbetaald wordt en voor welke bedragen. Je opgebouwd pensioen neem je trouwens wel mee uit België, in tegenstelling tot je ziekenfonds.

De ambassadeur, je amigo

Laat je Belgische leven niet achter als een boeltje en breng alles tijdig in orde. Schrijf je uit bij de gemeente en verwittig alle instanties dat je een nieuw adres hebt in Spanje. In één moeite kan je ook bekijken of je fiscaal met alles in orde bent.

In Spanje moet je je dan weer zo snel mogelijk inschrijven als resident. Daarvoor ga je best naar de ambassade of een consulaat. Naast de ambassade in Madrid zijn er dertien consulaten in verschillende grote steden, verspreid over Spanje.

Duizend en een zaken regelen

Je kan voor je vertrek naar Spanje natuurlijk ook terecht bij de Spaanse ambassadeur in Brussel met nog veel meer praktische vragen. Waar kan ik terecht voor een nieuwe school voor mijn kinderen? Hoe werken de lokale belastingen in Spanje? Wat moet ik allemaal regelen op het gemeentehuis van mijn nieuwe dorp of stad? De ambassadeur is op dat vlak een vriend en helpt je graag een handje verder.