Kopen in Spanje: ultieme tips

Kopen in Spanje: ultieme tips

Het ideale huis kopen in Spanje? 6 ultieme tips

Het is een kunst om een huis te kopen in Spanje. Ben je op zoek naar de ideale vakantiewoning en wil je geen kat in een zak kopen? Dan zijn er een paar cruciale hordes die je over moet. Het blijft tenslotte een ingrijpende keuze in je leven, waar je niet te licht mag overgaan. Met de tips hieronder koop je de woning van je dromen, zonder dat het een nachtmerrie wordt…

1. Betaal nooit zomaar een voorschot

Koop je een vakantiewoning, stort dan nooit zomaar het voorschot op de opgegeven rekening. Het moet een derdenrekening zijn. Ook als je van een particulier koopt, kan je het geld op een derdenrekening storten van de advocaat die het dossier behandelt. Doe je dat niet, dan is het soms moeilijk je geld terug te krijgen, zeker als er iets misloopt.

2. Vraag raad bij een Spaanse advocaat

Een notaris in Spanje doet niet hetzelfde als een notaris in België. Wil je goed bijgestaan worden, dan kan een goeie Spaanse advocaat je veel kopzorgen besparen. Hij zoekt bijvoorbeeld uit of de woning waar je al weken van droomt, effectief niet te mooi is om waar te zijn. Er gelden bijvoorbeeld strenge regels in Spanje over hoe dicht je bij de zee mag bouwen. Daar heeft niet iedereen zich altijd aan gehouden. En dat weet je natuurlijk het liefst voor je de akte ondertekent.

3. Denk aan de praktische kosten

Bij een huisje in het buitenland komen altijd extra kosten kijken. En dan gaat het niet alleen om extra kosten zoals de registratierechten, btw en notariskosten. Er komen ook heel wat praktische zaken bij kijken. Soms is de keuken niet afgewerkt, is de airco niet geïnstalleerd, moet de tuin of zwembad onderhouden worden, enz. Hou er rekening mee vanaf het begin en voorkom onaangename verrassingen.

4. Buurman, wat doe je nu?

Beter een goeie buur dan een verre vriend. Dat is thuis van tel, maar nog meer in je Spaanse casa. Je koopt tenslotte een huis in Spanje om even te relaxen en in de zon  tot rust te komen. Dan kan je al te luidruchtige buren missen als kiespijn.

Ons advies voor je tot de aankoop overgaat: ga er een paar keer op bezoek, ontmoet de buren, en leer meteen ook de rest van de directe omgeving kennen.

5. Let op schulden van de vorige eigenaar

In Spanje zit de wetgeving zo in elkaar dat schulden mee overgedragen worden bij de aankoop van een huis. Je moet er dus zeker van zijn dat zowel de grond als het pand zelf vrij zijn van hypotheken of schulden. Want eenmaal je eigenaar bent, ben je als eerste aansprakelijk voor oude hypotheken en schulden van de vorige eigenaar. Controleer dus goed of de rekeningen door de vorige eigenaar betaald zijn.

6. Leer eerst de streek kennen

Aspirant-kopers moeten goed hun huiswerk maken voordat ze in een huis kopen in Spanje. Leer eerst de streek kennen, want net zoals bij vastgoed in België is ook in Spanje locatie een erg belangrijke factor bij de aankoop van een woning. In de hoogdagen van de Spaanse vastgoedboom is echter ook op mindere locaties gebouwd en de kwaliteit van dat vastgoed is niet altijd even hoogstaand.