Hypotheek in Spanje of in België?

Hypotheek in Spanje of in België?

Lenen voor je huisje aan de Costa: in Spanje of toch in België?

Ole! Eindelijk dat droomhuisje gevonden aan de Costa Blanca, op nog geen kilometer van het strand. Even vieren met een glaasje cava. Maar hoe ga je dat betalen? Leen je in België? Of neem je een hypotheek in Spanje zelf? Dit moet je weten!

Lenen doe je best in België

Het grote voordeel van je vertrouwde bankier om de hoek is dat hij je door en door kent. Die vertrouwensband zorgt dat je een veel groter deel van het aankoopbedrag van je vakantiehuis kan lenen dan in Spanje.

De Spaanse banken hebben zich dan wel massaal aan de populaire badplaatsen gevestigd om mee te profiteren van het buitenlandse geld, toch blijven ze voorzichtig en verwachten ze een veel grotere eigen inbreng. De Spaanse bankier zal je dan ook nooit meer dan 60 tot 70 procent van de waarde van een pand lenen. De bijkomende kosten (tussen 12 en 14%) moet je zelf betalen.

Jonge koppels en gezinnen zonder al te veel spaargeld, gaan beter naar je Belgische bank. Die kan wel enkel een hypotheek nemen op de woning die je al had in België en niet op je nieuwe eigendom. De enige bank in België die dat wel doet is de BBVA, een Spaanse bank met een kantoor in de Europese wijk in Brussel.

… of misschien verdient de Spaanse bankier toch een kans?

De Spaanse bankiers zien vooral graag mensen komen die veel spaargeld mee naar de Costa nemen. Maar een hypotheek nemen in Spanje heeft zo ook zijn voordelen. Het grootste voordeel is misschien nog dat de hypotheek sowieso op het huis of appartement in Spanje komt, waardoor je eigen huis hypotheekvrij blijft.

Een ander voordeel is dat je in Spanje geen boete moet betalen als je je lening vervroegd aflost. Dat kan vooral interessant zijn voor mensen die bijvoorbeeld op korte termijn geld erven of een pensioenplan krijgen uitbetaald en op dat moment de lening volledig terugbetalen. In België betaal je een wederbeleggingsvergoeding als je de bank sneller haar centen teruggeeft dan voorzien. Bij een Spaanse bank is dat vaak gratis.

Een hypotheek nemen in Spanje

Niet onbelangrijk: in Spanje houdt een notaris zich enkel bezig met de effectieve verkoop. Met extra vragen over alles wat bij zo’n verkoop komt kijken, kan je best een Spaanse advocaat onder de arm nemen. Of je gaat langs bij een makelaar die gespecialiseerd is in Spaans vastgoed, natuurlijk.

Als je nog vragen hebt over hypotheken in Spanje kun je ons altijd contacteren.