Vastgoed kopen bij de bakker?

Vastgoed kopen bij de bakker?

Een huis kopen in Spanje is niet hetzelfde als een brood kopen bij de bakker

Schoenmaker blijf bij je leest. Een spreekwoord dat staat als een huis en dat je vooral niet mag vergeten wanneer je van plan bent om een huis te kopen in Spanje. Sinds 2000 kan elke Spanjaard namelijk vastgoedmakelaar worden, zonder opleiding of zelfs maar enige kennis ter zake. Het resultaat? Vastgoed verkopen is voor sommige Spanjaarden een soort bijbaan geworden. Alleen is de vastgoedwereld daarvoor net iets te complex en gaat het vaak om teveel geld.

“Wat mag het zijn, meneer?”

Je hebt ze zelf misschien ook al gezien tijdens je laatste vakantie in Spanje. Zowel de bakker als de slager om de hoek gebruiken almaar vaker hun etalage om naast vers brood of Iberische ham ook enkele panden te verkopen. Zelfs de betere boetiek waagt zich soms op de immo-markt. Meer en meer zelfstandige Spanjaarden willen op die manier hun graantje meepikken van de groeiende belangstelling van buitenlanders om in Spanje een tweede verblijf te kopen.

3.000+ Belgen kopen dit jaar een huis in Spanje

De cijfers spreken voor zich. In 2016 zullen meer dan 3.000 Belgen een vakantiewoning gekocht hebben onder de Spaanse zon. In 2008 – nog geen tien jaar geleden – waren dat er amper 540. Sta jij op het punt om zelf een woning te kopen in Spanje? Denk dan goed na met wie je in zee gaat, door bijvoorbeeld na te gaan of de makelaar wel een beroepsverzekering heeft, met kennis van zake spreekt, en jou niet gewoon bedient nadat hij aan de vorige klant een baguette en drie croissants verkocht.

Een huis kopen in Spanje? Ga ter plaatse kijken

Neem je tijd als je de stap zet om een zomerhuisje aan de Costa te kopen. Want zeg nu eerlijk: wie wordt niet eens verliefd op dat perfecte huisje langs de Costa Blanca dat je haast per ongeluk tegenkomt op het internet? Zo’n mooie witte casa langs het strand, een groen tuintje erachter met enkele palmbomen, de drang is dan groot om bijna op het zicht een bod te doen. Maar ga vooral ter plaatse en bekijk rustig de omgeving.

Het droombeeld van dat pittoresk huisje op die foto durft wel eens uiteenspatten als het in realiteit dan plots naast een drukke weg of een fabriek ligt. Impulsief vastgoed in het buitenland kopen is nooit een goed idee. Geen nood, er zijn vakantiewoningen genoeg in Spanje. “Zolang de voorraad strekt” is nog lang niet van toepassing.