Hoe duur is een Spaanse woning ?

Hoe duur is een Spaanse woning ?

Zoals in België of Nederland heb je als eigenaar ook jaarlijks een aantal kosten die terug komen.
Zo zijn er de :
Onroerendgoedbelasting (Impuesto Sobre Bienes Inmuebles – IBI)
Dit is een lokale belasting voor de eigendom van onroerend goed in Spanje, ongeacht of de eigenaar resident is, of niet. Het wordt berekend op basis van de kadastrale waarde die wordt vastgesteld door de gemeente. De kadastrale waarde is een administratieve waarde die meestal – en soms aanzienlijk – lager is dan de marktwaarde.
IBI – over het algemeen varieert deze belasting van 200 tot 300 euro per aankoopsom van 100 000 Euro per jaar.
Belastingheffing over de inkomsten van niet-residenten (Impuesto sobre la Renta de No Residentes – IRNR).
Als je in het bezit bent van onroerend goed, maar je bent geen resident en je hebt geen huuropbrengsten of een andere bron van inkomsten in Spanje, dan zal jouw inkomstenbelasting berekend worden op basis van de fictieve huurwaarde van het onroerend goed.
Dit is een vast belastingtarief van 19% of 24% van een bepaald percentage van de kadastrale waarde van het onroerend goed: 1,1% als de kadastrale waarde is herzien, 2% als de kadastrale waarde niet is herzien en 1,1% van 50% van de aankoopprijs als het onroerend goed geen geregistreerde kadastrale waarde blijkt te hebben.
Een voorbeeld graag?
Stel dat je pand een kadastrale waarde heeft van 100.000 euro, dan kan je de belasting als volgt berekenen:
Inkomstenbelasting niet-resident (IRNR): belastinggrondslag is 1,1% van de kadastrale waarde van 100.000 euro of 1.100 euro. De heffing zelf zou 19% of 24% van 1.100 euro of 209 of 264 euro per jaar zijn.

Gemeenschappelijke kosten (indien het om een gezamenlijk complex of resort gaat).

Deze kosten variëren sterk volgens de grootte van het complex en de faciliteiten die er zijn. Minimaal moet je rekenen op 40 Euro per maand en bij luxe 5*resorts kan dat oplopen tot 300 à 400 Euro per maand.
Voor je aankoopt bezorgen we je de bedragen van het complex waar je koopt.

Kosten water, elektriciteit, soms gas,telefonie, internet
Elke maand zijn er vaste kosten te betalen. Of je nu aanwezig bent of niet, er is altijd een maandelijkse forfait te betalen. Het is dan ook sterk aan te raden deze kosten te betalen via een domiciliëring om te vermijden dat telkens je in Spanje aankomt je zonder elektriciteit of water zit en je internet er uit ligt.
Tip : zorg dat je altijd ongeveer 500 tot 1000 Euro op je rekening hebt staan.

Verzekering
Vergeet ook niet je pand te verzekeren.
In geval van een vrijstaande woning, verzeker je zowel de woning als je inboedel.
Het is sterk aan te raden deze verzekering te nemen bij de Spaanse bank waarbij je een rekening hebt. Banken zijn meestal iets duurder wat betreft de jaarlijks te betalen premie maar verwittigen je altijd wanneer je premie vervalt.
Lokale makelaars zijn dit jaar actief en volgend jaar misschien verhuisd.
Het is ook mogelijk deze premie met een domiciliëring te betalen.
Tarieven zijn vergelijkbaar met België. De meeste verzekeringsmaatschappijen zijn immers internationale spelers en hanteren in Spanje dezelfde risicoberekeningen als in België of Nederland.